Jogszabályváltozás 2016. 01. 01.

Általában az év eleje a jogszabályváltozások időszaka is, tehát nem meglepő, hogy a 2016. év elején is több jogszabályi előírás is megváltozott. Tekintettel arra, hogy a közúti közlekedés egyike azon szakterületeknek, ahol a hibázás visszafordíthatatlan események bekövetkeztét vonhatja maga után, ezért kiemelten fontos a szabályismeret és annak betartása is.

A vonatkozó jogszabályi ismeret jegyében az alábbiakban rövid tájékoztatást adunk a közúti közlekedéssel kapcsolatos fontosabb jogszabályi változásokról, melyek 2016. január 1-jén léptek hatályba:

Kerékkitámasztó ékek számának módosítása
A vonatkozó jogszabály módosítás révén az eddigi kettő helyett legalább egy – a jármű rögzítésére alkalmas, megfelelő méretű és teherbírású és egy személy által könnyen kezelhető – kerékkitámasztó éket kell készenlétben tartani
a) minden járművön, amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kilogrammot meghaladja;
b) az olyan gépjárművön, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön, amely 3500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű pótkocsit vontathat.

 

Tűzoltó készülék paramétereinek változása
A vonatkozó jogszabály módosítás révén az alábbi tűzoltó készülékeket kell bizonyos közúti gépjárművekben készenlétben tartani:

  • Tehergépkocsin, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön, továbbá a tehergépkocsiból és pótkocsiból, valamint nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvényen, amelynek megengedett legnagyobb össztömege

a) meghaladja a 3500 kg-ot, de legfeljebb 12 000 kg: 1 db legalább 6 kg-os

b) meghaladja a 12 000 kg-ot: 1 db legalább 12 kg-os vagy 2 db legalább 6 kg-os

A, B és C tűzosztályú “1” tüzek oltására alkalmas, szabványos “2”, por oltóanyagú hordozható, porral oltó tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani a járműtűz eloltására.

  •  Az autóbuszon a járműtűz eloltására

a) 30 személy befogadóképességig: 1 db legalább 3 kg-os,

b) 31–100 személy befogadóképesség között: 1 db legalább 6 kg-os,

c) 100 személy befogadóképesség felett: 1 db legalább 12 kg-os vagy 2 db legalább 6 kg-os

A, B és C tűzosztályú “1” tüzek oltására alkalmas, szabványos “2”, por oltóanyagú hordozható, porral oltó tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.

 Rendszámtábláról eltűnt a műszaki érvényességet igazoló matrica, valamint a környezetvédelmi besorolást igazoló plakett

2016. 01. 01. után az időszakos műszaki vizsgálaton megjelenő jármű esetében a hátsó rendszámtáblán lévő, a jármű műszaki alkalmasságának érvényességét igazoló matrica, valamint a környezetvédelmi tulajdonságát jelölő plakett eltávolításra kerül és nem is kerül visszahelyezésre (az újonnan forgalomba helyezett jármű esetében nem is kerül rá). Az említett határnapot követően a jármű műszaki alkalmasságának érvényességi ideje a jármű forgalmi engedélyének hátoldalán, a jármű környezetvédelmi osztályba sorolása pedig a jármű forgalmi engedélyének V.9. mezőjében kerül feltüntetésre.

 

A gépjárművezetői engedély első alkalommal történő kiváltása illetékmentessé vált

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása révén 2016. 01. 01. határnaptól a gépjárművezetői engedély kiadása első alkalommal illetékmentessé vált (ezen határnapot megelőzően ez 4000,- Ft eljárási illeték fizetéséhez volt kötve).

© E-Educatio Információtechnológia Zrt.                      Impresszum