Kérdés: Melyek a tisztán elektromos hajtású személygépkocsi sajátosságai?

  1. Nem bocsát ki kipufogó gázokat, szinte hangtalan az üzemelése, intenzíven gyorsul, viszont kis hatótávolsággal rendelkezik.
  2. Nem bocsát ki kipufogó gázokat, gyengén gyorsul, zajos az üzemelése és kis hatótávolsággal rendelkezik.
  3. Kipufogógáza nem mérgező, szinte hangtalan az üzemelése, gyengén gyorsul, viszont nagy hatótávolsággal rendelkezik.
 

Megoldás: 1. Nem bocsát ki kipufogó gázokat, szinte hangtalan az üzemelése, intenzíven gyorsul, viszont kis hatótávolsággal rendelkezik.

Indoklás: A tisztán elektromos hajtású gépkocsik mozgatásáról (egy, esetenként több) villanymotor gondoskodik. Ez értelemszerűen nem bocsát ki kipufogó gázokat és zajkibocsátása is lényegesen kisebb, mint a belsőégésű motoroké. Ezért is mondják, hogy az ilyen jármű lokális emissziója gyakorlatilag nulla. Más kérdés természetesen, hogy a hajtásra felhasznált elektromos energia eredeti előállítási technológiája mennyire „tiszta”. Ettől függ az ún. globális emisszió mértéke. Az elektromos motorok esetében a fordulatszám függvényében a teljesítmény általában állandónak tekinthető, vagyis nagy indítási nyomatékkal rendelkeznek és már álló helyzetből is terhelhetők. Ennek köszönhető intenzív gyorsító képességük, fürgeségük és az is, hogy – szemben a belsőégésű motorokkal – nem igényelnek tengelykapcsolót és többfokozatú váltót sem. Előnyös tulajdonságaik mellett ma legnagyobb hátrányuknak az tekinthető, hogy az energiatárolásra szolgáló akkumulátorok még viszonylag nehezek és drágák és hatótávolságuk még ezekkel is jóval szerényebb belsőégésű motoros társaiknál. Ráadásul a feltöltésük is időigényes és ma még a töltőhálózat is fejletlen. A fejlődés viszont megállíthatatlannak tűnik…

© E-Educatio Információtechnológia Zrt.                      Impresszum